czwartek, 10 listopada 2011

Dynia


DYNIA ZWYCZAJNA – Pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce sezon na dynie przypada na październik/listopad. Waga owoców dochodzi do 50kg. Dynie wydrążone i wysuszone służą do wyrobu rozmaitych przedmiotów: naczyń, instrumentów. To warzywo owocowe jest źródłem dobrze przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owoce dyni zawierają związki cukrowe, pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz witaminy C, B1, B6, PP i A. Są zdecydowanie zasadotwórcze. Z miąższu dyni przyrządza się zupy, pasty, sałatki lub marynaty, dodaje się go również do wypieków. Dynia ma cenne właściwości dietetyczne i jest szczególnie polecana chorym z miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, osobom z obrzękami na tle niedomogi serca i w niewydolności nerek, w schorzeniach wątroby, cukrzycy, problemach z prostatą, otyłości. Dynia posiada wartościowe pestki, z których wytłacza się smaczny olej. Jedzenie wysuszonych pestek dyni chroni organizm przed pasożytami. Dostępnych jest wiele odmian dyni, krajowych i egzotycznych.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajna stronka:)
    Od 12 lat jestem wegetarianką, miałam kilka prób z weganizmem i ciągle mi nie wychodziło z powodu łakomstwa na słodycze. Chcę podjąć kolejną ze względu na cierpienie zwierząt. Ostatnio bardzo zaczęłam się interesować frutarianizmem i uważam,że to najbardziej etyczna forma odżywiania się ale chciała bym się dowiedzieć jak łączyć owoce, orzechy i zboża aby uzyskać komplet aminokwasów. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na mój blog poświęcony profilaktyce zdrowotnej oraz chorobom cywilizacyjnym takim jak m.in. trądzik i nadwaga.

    http://biegpozdrowie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Podaj jakiś namiar, to może coś prześlemy o tych aminokwasach :)

    OdpowiedzUsuń