sobota, 10 grudnia 2011

Cykoria

Na rynku znajdują się różne odmiany cykorii: cykoria sałatowa (spożywamy liście), cykoria korzeniowa biała (spożywamy korzenie), cykoria korzeniowa (zgrubiały korzeń jest po przeróbce używany jako namiastka kawy). Korzenie i liście cykorii zawierają substancję gorzką (intybinę), która działa lekko żółciopędnie i moczopędnie. Zwiększa też wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymuluje ruchy żołądka i czynności trzustki. Medycyna ludowa zaleca stosowanie cykorii przeciw uporczywym chorobom skóry i wspomagająco na bezsenność. Cykoria jest niskokaloryczna. Zawiera dużo witaminy A oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan.

SAŁATKA Z CYKORII:
- drobno pokrojone liście cykorii
- drobno pokrojone liście sałaty
- drobno pokrojony ogórek kiszony
- odrobina soli (niekoniecznie)
- pieprz do smaku
- sok z cytryny
- oliwka z oliwek
Wymieszać i jeść :)

2 komentarze:

  1. cześć :) kłąnia się frutarianin about 75+ i chciałby nawiązać kontakt z innymi owocojadami :)
    zapraszam Cię, może razem zawojujemy więcej w tym świecie 450xahd@gmail.com

    OdpowiedzUsuń