środa, 30 czerwca 2010

Sałatka truskawkowa

Sałatka truskawkowa

Skład:
truskawki - 0,75 kg
ogórki gruntowe - 4 sztuki średniej wielości
sałata (dowolne) - 0,5 pół główki
grejpfrut (duży, najlepiej zielony)
sok z 1/2 cytryny
oliwa - 1 łyżeczka
cukier (najlepiej trzcinowy, nierafinowany) - 1 łyżka
pieprz (najlepiej biały) - 1/4 łyżeczki

Wykonanie:
Rozdrobnić truskawki, ogórki, sałatę i grejpfrut.
Wymieszać w odpowiednim naczyniu.
Dodać sok z cytryny, oliwę, cukier i pieprz.
Wymieszać.
Schłodzić.

Smacznego :)

Owocowy weganizm

W naszym ujęciu, weganizm - frutarianizm, czyli owocowy weganizm, polega na przyjęciu w całości diety roślinnej (bez mięsa, jaj, mleka...), z uwzględnieniem znacznego udziału owoców (klasycznych i warzywnych).
Najlepiej, gdyby owoców w diecie było ponad 2/3 ogólnej masy pokarmu, w tym owoców surowych ponad 1/2 ogólnej masy pożywienia.
Tak więc, proponujemy jedzenie większej ilości świeżych, nie przetworzonych owoców. Pamiętajmy, że np. cukinie, dynie, pomidory, ogórki, itp. warzywa, jak również orzechy i nasiona - zaliczamy do owoców :)

czwartek, 24 czerwca 2010


Ogólnoświatowa tendencja zmiany diety na wegańską, jest konieczna w celu ocalenia świata od głodu, braków paliwowych i najgorszych skutków zmian klimatu – głosi raport  ONZ, z 3 czerwca 2010 r.
Twórcy raportu, przedstawionego z okazji Dnia Ochrony Środowiska, min. prof. Edgar Hertwich (dyrektor Programu ekologii przemysłowej w Norweskim Uniwersytecie Nauki i Technologii), Ernst von Weizsacker (ekspert ds. środowiska), Achim Steiner, (podsekretarz i dyrektor wykonawczy UNEP), podkreślili, że przemysł hodowlano-mięsny i mleczny pochłania 70% światowego zużycia słodkiej wody, wykorzystuje 38% całkowitego wykorzystania gruntów i wytwarza 19% światowej emisji gazów cieplarnianych.
Dieta bez mięsa, mleka, jaj, serów, jest zdrowa i łatwa do zastosowania. Mamy wystarczająco dużo roślin (owoców, warzyw, zbóż, orzechów, wodorostów, itd.), żeby się wyżywić.

wtorek, 22 czerwca 2010

Lody truskawkowo-bananowe

Skład:
truskawki (najlepiej ciemnego koloru) - 1 kg
banany (dojrzałe) - 2 sztuki 
wiórki kokosowe - 2-3 łyżki
Wykonanie:
Owoce umyć, obrać i  zmiksować razem z wiórkami kokosowymi. Uzyskany nektar rozlać do odpowiednich pojemników i wstawić do zamrażalnika. Po zamrożeniu można jeść :)
S M A C Z N E G O!




 
 

Wakacje :)

Rozpoczyna się lato 2010 roku. Wakacje, czas urlopów. Większy kontakt z naturą – łąki, lasy, jeziora, rzeki, plaże. Latem częściej przebywamy na świeżym powietrzu i korzystamy z promieni słonecznych. Latem dojrzewają smaczne owoce: truskawki, czereśnie, borówki, jabłka… Lubicie owoce?