czwartek, 10 listopada 2011

Dynia


DYNIA ZWYCZAJNA – Pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce sezon na dynie przypada na październik/listopad. Waga owoców dochodzi do 50kg. Dynie wydrążone i wysuszone służą do wyrobu rozmaitych przedmiotów: naczyń, instrumentów. To warzywo owocowe jest źródłem dobrze przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owoce dyni zawierają związki cukrowe, pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz witaminy C, B1, B6, PP i A. Są zdecydowanie zasadotwórcze. Z miąższu dyni przyrządza się zupy, pasty, sałatki lub marynaty, dodaje się go również do wypieków. Dynia ma cenne właściwości dietetyczne i jest szczególnie polecana chorym z miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, osobom z obrzękami na tle niedomogi serca i w niewydolności nerek, w schorzeniach wątroby, cukrzycy, problemach z prostatą, otyłości. Dynia posiada wartościowe pestki, z których wytłacza się smaczny olej. Jedzenie wysuszonych pestek dyni chroni organizm przed pasożytami. Dostępnych jest wiele odmian dyni, krajowych i egzotycznych.