poniedziałek, 8 listopada 2010

MANDARYNKA

Pochodzi z Chin. Przypomina pomarańczę, tylko jest mniejsza i słodsza. Łatwo się obiera ze skórki. Bardzo aromatyczna. Zawiera witaminy C, B1, B2, B6, kwas foliowy, A, znaczącą ilość potasu, magnez, fosfor, wapń, cynk. Mimo swej słodkości, nie jest zbyt kaloryczna, dlatego poleca sie te owoceo osobom odchudzającym się. Należy do owoców szczególnie lubianych przez dzieci. Ciekawymi jej odmianami są: klementynka, skrzyżowanie pomarańczy gorzkiej z mandarynką czerwoną i tangela, skrzyżowanie zielonego grapefriuta z mandarynką czerwoną. Jest jadana głównie na surowo, w sokach mieszanych oraz surówkach. Z japońskich badań wynika, iż picie soku mandarynkowego zapobiega nowotworom wątroby. Może wspomagać walkę z grzybicą. Owoce zawierają dużo kwasów organicznych, między innymi cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. Mandarynki są silnie zasadotwórcze - odkwaszają organizm. Mandarynki zalecane są dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, pomagają również na uporczywe zaparcia.

poniedziałek, 1 listopada 2010

Światowy Dzień Wegan


1 listopada - Światowy Dzień Wegan